Support Me!

Tuesday, August 9, 2011

Ayam Percik Panggang Seri Menanti~


Resipi dari Chef de Partie Kanan, Syaari Hassan
disediakan chef daripada Hotel Palace of The Golden Horses, Seri Kembangan.

Ingredients

* 1 ekor ayam

* 800 gram bawang kecil dikisar

* 100 gram bawang putih - dikisar

* 10 gram halia - dikisar

* 100 gram serai - dikisar

* 100 gram kunyit hidup - dikisar

* 1 sudu besar serbuk lada hitam - dikisar

* 2 helai daun kari - dikisar

* 3 helai daun limau purut - dikisar

* 2 helai daun kunyit

* 2 cawan santan pekat

* 20 gram lengkuas (sebesar ibu jari) - dikisar

* Garam secukup rasa

* Minyak masak untuk menumis



Cara-cara

1. CAMPUR...tuangkan bahan yang dikisar pada ayam yang dikelar pada bahagian berdaging tebal supaya rempah sebati.

2. RATAKAN...bahan kisar diratakan pada keseluruhan isi ayam dan perap selama 10 minit. Untuk rasa lebih elok, perap ayam semalaman. Panggang selama 36 minit pada kepanasan ketuhar 150 darjah Celsius.

3. TUMIS...lebihan bahan perapan ayam tadi ditumis hingga naik bau.

4. MASUKKAN...apabila mendidih masukkan daun kunyit dan kacau hingga bahan menjadi kering.

5. TUANG...kemudian masukkan santan pekat dan kacau sebati. Masukkan garam secukup rasa. Apabila masak, tuangkan kuah ke atas ayam panggang.

6. MENYELERAKAN...ayam percik panggang Sri Menanti.

*Note

Bangga giler tengok abang sedara cipta resipi baru..Dulu abang syaari basuh pinggan je kot..
tapi dia suka m'ngisai dapur nenek... cipta cocktail2 baru...best!!!
Raya kali ni..abang syaari masak la kan...
Tahniah abang syaari..I love u so much~

No comments: